Tommilies husbyggarblogg

V.35 Onsdag

Publicerad 2017-08-30 20:47:42 i Allmänt,

Hej!
 
Idag har Örjan fortsatt med att fixa nivån runt huset så att det kan byggas ställning. Han passade även på att ta bort en stubbe.
 
Före:
 
 
Efter:
 
 

Fönster beställda

Publicerad 2017-08-29 22:00:12 i Allmänt,

Hej!

Idag lades slutligen beställningen av husets alla fönster (och altandörrar).

Det har varit en lång jakt, både vad gäller tillverkare och återförsäljare. Vi kan nu konstatera att den dyraste offerten vi fick var över 30% dyrare än den billigaste på fönster från samma tillverkare och av samma typ. Slutsatsen är alltså - det lönar sig att lägga ner lite tid på de stora materialposterna.

VI har jämfört fönster från alla möjliga olika tillverkare, både premium- och budgetmärken. Valet landade slutligen på Elitfönster, främst på grund av dessa anledningar:

-Välkänt premiummärke

-Kunde leverera exakt det vi önskade

-Bra U-värde

-Hantverkarna har bra erfarenheter av dessa fönster

-Bra omdömen på Internet i diverse forum (tro mig, har läst de flesta :) )

"Fönsterprocessen" har inte varit helt enkel. Då de sätter så stor prägel på husets uttryck har vi lagt ner mycket tid på detta. Första och största fokus var att få till en design på huset som både vi och arkitekterna var nöjda med. I detta läge tog vi ingen större hänsyn till vad som är standardstorlekar eller standardmodeller av fönster. Design och uttryck hade högst prio. Därefter gick vi igenom de fönster som på ritningen var närmast "standardstorlekar" och ersatte till vanliga modulmått för att få ett ok totalpris. Vissa fönster är väldigt special, några exempel är:

1. Fönster med fria former, helt och hållet måttbeställt.

2. Fönster med fria former, helt och hållet måttbeställt.

3. Altandörr, extra hög med dubbla helglasade dörrar. Liggande fönster direkt ovanpå (enbart anslutningsplåt emellan)

4. Altandörr, extra hög med dubbla helglasade dörrar.

5. Badrumsfönster. Nedre delen "fast" med frostat glas, övre delen öppningsbar med frostat glas.

6. Bastufönster med spegelglas (mirastar) på utsidan. Man ser alltså ut men inte in :)

Elitfönster Original ALU

Vi valde Elitfönsters Original-serie med träkarmar och aluminium på utsidan. Detta ger välisolerade och underhållsfria fönster. De öppningsbara fönstrena är alla av vridtyp som ni kan se på bilden nedan (det är ett Elitfönster Original Alu på bilden)

Som ni kan se på bilden nedan så har de fasta fönstren en smal karm vilket ger en stor glasyta (större än många av de billigare fönstertillverkarna)

Alla beställda fönster har ett U-värde på 1,1. U-värdet är en så kallad värmegenomgångskoefficient och ger ett mått på materialets isolering. Det mäts i enheten W/m2K, alltså hur många watt energi som försvinner genom en kvadratmeter av materialet vid en termperaturskillnad om 1 Kelvin (= 1 Celsius) på insidan och utsidan. För att få en uppfattning om hur "bra" värdet 1,1 är kan nämnas att de flesta fönster som installerades på 1980-talet hade ett U-värde på cirka 3-4. Ytterligare en fördel med lågt U-värde - god materialisolering = god ljudisolering!

V.35 Måndag

Publicerad 2017-08-28 21:40:00 i Allmänt,

Hej!
 
Denna vecka är Björne i Spanien så det är lite paus på byggplatsen. Örjan kom förbi en sväng och grävde ner dränrören runt grunden samt planade till så att de ska kunna bygga ställning runt huset. Han passade även på att flytta på tre stora stenar som låg uppe vid lekstugan (dessa begraver vi under massorna istället).
 
Här bjuder vi på en film som börjar med ett besök på tomten och som sedan visar i snabb takt hur Örjan flyttade på stenarna.
 
 
Här kommer lite bilder från dagen (Fotocredd Thomas N.)
 
Dränrör kikar fram. Tomtens slutgiltiga höjdnivå börjar visa sig.
 
Bild på baksidan.De 400mm höga kantelementen är till hälften täckta med grus.
 
En stubbe som var vid den södra gaveln hann han ta bort idag också.
 
Här kommer det att bli en altan i söderläge.
 
Söderläget från andra hållet.
 
Här tittar radonslangen fram.
 
Gaveln där entrén kommer vara. Vi funderar fortfarande hur vi ska göra detta på bästa sätt.
 
 
//T

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela